February 4, 2014

semoga Allah tidak pernah kecewa dengan kita.

baru malam semalam abah ajak pergi ke masjid
ada ceramah katanya

hari ini

abah terlantar sakit.

saat yang lain menangis.
aku seorang je yang tersenyum.
aku kata pada abah

'abah ni semua peringatan dari Allah, kalau dia nak tarik nyawa bila-bila masa je'

indahkan? kalau kita anggap semua itu adalah Ujian dari Allah.
sebab dah faham konsepnya.
sebab tu boleh hadapi dengan tenang sedikit.

cuma kecewa dengan sikap doktor kerajaan.
yang layan abah sedemikian rupa tadi.
kerja besar tak bermaksud boleh layan orang buruk.

aku masih bersabar
sebab Allah sedang melihat segalanya.

semoga Allah tidak pernah kecewa dengan kita.
dan kerana itu.
aku masih mampu tersenyum.
hingga saat ini.

7 comments:

zacky786 said...

:)

hspital kerajaan mmg teruk.. eh x.. bkn hospital.. pekerja dia.. yg teruk

Cahaya Kehalusan Kelembutan said...

Senyum je baca post ni. sambail hati mengiakan apa yang ditulis.

Sungguh ujian itu manis pada yang mengerti :)

Alhamdulillah

Anonymous said...

knpa dgn ayah tu fyka?? sekarang mcm mana? dah oke?

fyy mokhtar said...

zacky : hehehe. tak pe la. mungkin dia tak faham apa yg dikatakan tentang 'adab' dan 'akhlak' :)

fyy mokhtar said...

ukhti cahaya :

'sungguh ujian itu manis pada yang mengerti'

kalau lah diri ini tidak mengerti , mungkin semalam air mata ini laju mengalir tanpa henti.

ukhuwah fillah ukhti cahaya ^^

fyy mokhtar said...

ayah dah ada di rumah sekarang.
Alhamdulillah :)

Zinedine Zaiddin said...

Amen.

Wishing ur dad all the best, and get well soon!

From: Day XX - Dah Lama Habis Dah